Welcome to Our Website

Arazileri ellerinden giden ve parasını alamayan vatandaşlar maden şirketinin kapısına dayandı

Yozgat Yenipazar’a bağlı Eğlence ve Gövdecili köylerinde, “Dünyanın en büyük polimetalik maden işletmesi” kurulması iddiasıyla yola çıkan Aldridge Madencilik Şirketi, 500’e yakın köylünün arazisini satın aldı. Ancak, alacaklarının ikinci taksidini yıllardır tahsil edemeyen köylüler adına avukatlları Ali Rıza Zavar ve Faruk Zorba, Boğazlıyan icra memurları ile birlikte haciz işlemi başlattı.

KÖYLÜLER SATMAYINCA

8 yıl önce firmayla yapılan anlaşma uyarınca tarlalarının tapularını maden şirketine devreden köylüler, paraların bir kısmını aldı. Kalan kısmının da iki yıl içinde ödenmesi öngörüldü. Aradan 6 yıl geçmesine rağmen köylülerin büyük bir bölümüne ödeme yapılmadı. Bu arada şirket el değiştirdi ve işleri CVK maden şirketi devraldı. Alacaklarının mahkeme kararıyla kesinleşmesine rağmen CVK maden şirketi ödeme planı vermedi. Bunun üzerine, köylüler avukatlarıyla birlikte maden sahasındaki şantiyesine haciz işlemi gerçekleştirdi. Mağdurların avukatı Ali Rıza Zavar, Aldridge Mineral Madencilik Şirketi’nin, bölgede maden sahasına giren tarlaları 2015’te satın almak istediğini ancak köy halkının satmadığını ifade etti. Zavar, köylülerin kamulaştırma zoruyla karşı karşıya kalınca 2016’da tarlalarını mecburen sattığını belirtti.

Mahkemenin izin verdiği oranda haciz işlemi yapıldı. İş makinaları sahadaki konteynerleri topladı.

ÇÖZÜM YOLU BULUNAMADI

Maden şirketinin satış bedelinin bir kısmını tapu devri sırasında peşin ödediğini ve kalan kısmını 2018 yılında ödenmesi şartıyla köylülerle sözleşme imzalandı. Avukat Zavar, gelişmeleri SÖZCÜ’ye şöyle anlattı: “Maden sahasındaki tarlaların alım satım işleminden 10 milyon dolar tutarında bakiye borcun vade tarihinden itibaren 6 yıl geçmiş olmasına rağmen hala ödenmedi. Bu yüzden, vatandaşlar mağdur. Maden şirketi hakkında hukuki yollara başvurduk. Mahkemeler borçlu şirkete alacağın yüzde 20’si oranında icra inkâr tazminatı yükletilmesine karar verdi. Şirketin maden sahasında bulunan tüm taşınmazlara ve şirketin maden ruhsatına yüzlerce haciz şerhi işlendi.” Zavar sözlerini şöyle sürdürdü: “CVK Madencilik, şirketin yüzde 70 oranında hisselerini satın aldı. CVK da finans sorunu da yok. Borsada işlem gören bir firma olmasına rağmen borcun ödenmesi için alacaklı köylüleri muhatap dahi almıyorlar. İflas istemek dahil her türlü hukuki girişimi yapmaya devam edeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir