CHP’nin tüzük kurultayı yaklaşıyor: Hangi öneriler öne çıktı?
4 mins read

CHP’nin tüzük kurultayı yaklaşıyor: Hangi öneriler öne çıktı?

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eylülde Sivas’ta başlayacak tüzük kurultayının hazırlıklarını hızlandırdı. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek il başkanları ve Parti Meclisi toplantısının ardından resmi sürecin de tamamlanması, CHP’nin tüzüğünün gerektirdiği kurultay ilanının da verilmesi planlanıyor.

4 Eylül’de Sivas’ta başlayacak, 6 Eylül’de Ankara’da devam edecek ve 8 Eylül’de sona erecek kurultay kapsamında hangi tüzük değişikliklerinin ön plana çıktığı da netleşmeye başladı.

TASLAK HAZIR

Bir süredir örgütlerden, üyelerden, akademisyenlerden, eski ve yeni milletvekilleri ve parti yöneticilerinden gelen önerileri toplayan komisyon, tüm önerileri tasnifleyerek bir taslak oluşturdu. Önümüzdeki hafta yapılacak toplantılarda il başkanları ve Parti Meclisi üyelerinin de görüşleri alındıktan sonra taslak MYK’nın değerlendirmesine sunulacak.

EN ÇOK ÖNERİ GELEN BAŞLIKLAR

Değişiklik yapılmasına dair en fazla öneri sunulan başlıklar ön seçim, üyelik ve dönem sınırlaması oldu.

‘ÖN SEÇİMİN KURALLARINI KOYMAMIZ GEREKİYOR’

‘Milletvekili, belediye başkan ve meclis üyeleri adayların ön seçimle belirlenmesi’ni düzenleyen tüzük maddesine dair çok fazla öneri geldiğini belirten bir parti kurmayı, “Katılımcı yol ve yöntemlerle aday belirlemek istiyoruz. Mevcut tüzükte buna engel yok. Ancak bazı sorunlar var. Kuralsız ön seçim süreçleri yaşıyorduk. Ön seçimin kurallarını koymamız gerekiyor” dedi.

‘KURALSIZ ÖN SEÇİM, SEÇİM SONUÇLARINI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR’

Ön seçimin kuralsız olmasının seçim sonuçlarını olumsuz etkileyebileceğini ifade eden CHP yöneticisi, “Bazı yerlerde hemşehrilik, bazı yerlerde akrabalık ilişkileri ön seçim sonuçlarında etkili olabiliyor. Ya da üye sayısı ön seçimlerde sağlıklı sonuç almaya yeterli olmayan yerler var. Böyle olunca da ön seçimle belirlenen aday o kentin tamamını temsil etmeyebiliyor. Bunun önüne geçebilmemiz için çok nitelikli öneriler geldi” dedi.

‘Nasıl bir ön seçim?’ sorusuna yanıt veren CHP yöneticisi, “Kuralları belirli, kalıcı ve bundan sonraki süreçlerde de tartışmaya kapalı bir model olmalı. Ön seçim en sağlıklı sonucu vermeli” ifadelerini kullandı.

DÖNEM SINIRI KONUSUNDA FİKİR BİRLİĞİ

Genel Başkan, milletvekili, belediye başkanı ve meclis üyelerinin seçildikten sonra kaç dönem görevde kalacağına dair sınırlamaya ilişkin de öneriler geldiğini belirten CHP kurmayları, dönem sınırı olması gerektiği konusunda neredeyse bir fikir birliği olduğunu kaydetti.

ÜYELİK KOŞULLARI DÜZENLENMELİ: AİDAT ŞARTI, BEKLEME SÜRESİ…

Partiye üye olma koşullarının düzenlenmesine dair de “Üyelere aidat şartı getirilmesi, ‘üye-destekçi üye’ gibi sınıflandırmalar yapılması, ‘üyelik bekleme süresi konulması’ gibi öneriler geldiği öğrenildi.

‘CUMHURBAŞKANI ADAYINI BELİRLEME YÖNTEMİNİ ORTAK AKILLA BULACAĞIZ’

Cumhurbaşkanı adayının belirlenme yönteminde değişiklik planlanıp planlanmadığını sorduğumuz CHP yöneticileri, bu yönde öneriler geldiğini belirterek şunları söyledi: “Tüm üyelere sorulmasını önerenler var, birkaç şirkete çok geniş çaplı anketler yaptırılmasını önerenler var. Hepimizin istediği ortak akılla oluşturduğumuz sağlıklı, objektif bir yöntem bulmak.”

‘BEŞ YIL DAHA KAYBEDEMEYİZ’

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunu tartışmak için çok erken olduğunu belirten bir parti yöneticisi, “Popülizme, kendi duygularımıza kurban edecek evreleri geride bıraktık. 5 yıl daha kaybedemeyiz. Belirleyeceğimiz yöntem kesinlikle objektif olacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir