Ergenlik Döneminde Depresyona Dikkat!
Depresyon konusu ele alındığında, özellikle eğitim süreçleri içinde olan çocuk ve gençlerin yaşadığı ergenlik depresyonunda erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı bir ruhsal yaşamın yapı taşları, ergenlik döneminde atılmaktadır.
Aile içi çatışmaya dikkat!
Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Sebile Aslı Eke, aile içi çatışmaların beklenenden fazla olmasının depresyon ve kaygı gelişimine zemin oluşturduğunu vurgulamaktadır. Psikiyatrist Dr. Eke, ergenlik döneminin bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçiş yaptığı bir süreç olduğunu belirtmektedir.
- Ergenlik dönemindeki bilişsel gelişimler ile gençler daha karmaşık düşünmeye başlar.
- Aile içi çatışmaların beklenenden fazla olması, depresyon ve kaygı gelişimine zatkınlık oluşturabilir.
“Sosyal izolasyon depresyon belirtisi olabilir”
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Sebile Aslı Eke: “Ergenlik dönemindeki depresyon ve eşlik eden ruhsal bozuklukların tanısını koyarken klinisyen, hem genç hem de aileyle görüşür. Depresyon tanısı, klinisyen tarafından klinik görüşme ile konulur. Depresyon tedavi edilmediğinde gençlerin duygusal, sosyal ve akademik gelişimleri olumsuz etkilenir.
Aileler depresyon belirtileri konusunda bilgili olmalı…
Erken yaşta depresyon tanısı alan çocukların, akrabalarında da depresyonun daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Sebile Aslı Eke, aynı şekilde ailede intihar öyküsünün bulunmasının de çocuk ve ergenlerde depresyon görülme sıklığını artırdığını belirtmektedir.
Tedavi, depresyonun düzeyine göre belirleniyor…
Hafif düzeyde depresyonda psikoeğitim, destekleyici müdahaleler, okul ve aileyi tedaviye dahil etmek etkili olabilmektedir. Orta düzey depresyonda ise bilişsel davranışçı terapi, kişilerarası terapi, kabul ve adanmışlık terapisi (ACT) gibi yöntemler uygulanabilir. Kronik ve dirençli depresyonda ise terapiye ek olarak psikofarmakolojik tedaviler gerekebilir.
Ergen Depresyonunun Belirtileri:
- Mutsuzluk, keyifsizlik, içe kapanıklık
- Ağlama atakları, sinirlilik ve öfke kontrolünde zorlanma
- İştah değişiklikleri, uyku problemleri
- Enerji düşüklüğü, umutsuzluk, karamsarlık